Την ετοιμότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει μια τυχόν έλλειψη σε φάρμακα από νέες κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών εξέφρασε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, και ενώ ήδη αρκετοί φαρμακευτικοί σύλλογοι ήδη έχουν προχωρήσει σε αναστολή της πίστωσης σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.
Απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή με ενδεχόμενες κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών, είπε: «ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος που έχει μιαν ωριμότητα και ξέρει τα στοιχεία, δεν θα προχωρήσει σε κινητοποίηση το Σάββατο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Αυτή τη φορά η πολιτεία δεν είναι ανοχύρωτη. Έχουμε έτοιμο σχέδιο, το οποίο θα ενεργοποιήσουμε για να προστατεύσουμε την φαρμακευτική παροχή περίθαλψης στους ασφαλισμένους. Ένας οργανισμός που, σε κάθε περίπτωση, παρά τα όποια προβλήματα, μοιράζει στην αγορά πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ ρευστό - και είναι ιδρώτας των εργαζομένων αυτός - δεν εκβιάζεται. Θα βρούμε τον τρόπο, με αυτά τα χρήματα να πληρώνονται φάρμακα για τους εργαζόμενους».
Παράλληλα, εκτίμησε πως μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου θα έχει υπογραφεί από το υπουργείο Υγείας το δελτίο τιμών φαρμάκων, «μέσω ενός νέου συστήματος υπολογισμού των τιμών τους που θα έχει απόλυτη διαφάνεια».
«Πρέπει, όμως και τα off patent και κατ' επέκταση και τα γενόσημα, να έρθουν να ανατιμολογηθούν με πιο σύγχρονο τρόπο, για να κατέβουν οι τιμές τους, ώστε να επιδράσει κι η μείωση των τιμών στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης», σημείωσε από το βήμα της Βουλής.