Prev Next

 

 xalvatzis1       kafekouti banner2

 

 

Ψηφίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο η νέα οδηγία για τα προϊόντα καπνού
Αρθρα | Υγεία - Ομορφιά PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την City Voice Team on Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2013 12:40   

0tsigaro tΨηφίστηκε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου (ΕΚ) την Τρίτη (8/10/2013) το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την τροποποίηση της ισχύουσας ευρωπαϊκής νομοθεσίας σχετικά με τα προϊόντα του καπνού.

Η νέα οδηγία ψηφίστηκε με ψήφους 620 υπέρ, 43 κατά και 14 αποχές και συνιστά μια σαφώς πιο «ήπια» εκδοχή της οδηγίας που είχε προτείνει η Κομισιόν. Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης των προσθέτων και των αρωματικών ουσιών (όχι των αρωματικών ποικιλιών καπνού), δίνοντας όμως στην περίπτωση της μενθόλης ένα χρονικό διάστημα προσαρμογής πέντε ετών για τα κράτη και τις βιομηχανίες. Σύμφωνα με την απόφαση η ζάχαρη εξαιρέθηκε από τα απαγορευμένα πρόσθετα συστατικά στην καπνοβιομηχανία, γεγονός που αίρει την άμεση απειλή για τη συνέχιση της μεταποίησης των ελληνικών καπνών (burley και ανατολικού τύπου). Εξασφαλίσθηκε επίσης η κάλυψη κατά 65% των πακέτων τσιγάρου με προειδοποιήσεις υγείας, ενώ δεν πέρασε η πρόταση για την απαγόρευση των τσιγάρων «slim». Αντίθετα θα απαγορευτούν τα φθηνότερα πακέτα που περιέχουν λιγότερα από 20 τσιγάρα. 

Ακόμη υπερψηφίσθηκε η πρόταση για διευκόλυνση της πρόσβασης καπνιστών άνω των 18 ετών που επιχειρούν να κόψουν το κάπνισμα στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, εφόσον αυτά ικανοποιούν τους όρους ασφαλείας σύμφωνα με την Οδηγία 2001/95/ΕΚ για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων. 

Δηλώσεις Δανέλλη 
Μετά την ψηφοφορία, ο Ευρωβουλευτής Σπύρος Δανέλλης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Η σημερινή ψηφοφορία μας δίνει μια πολύ πιο ισορροπημένη βάση από τις αρχικές προτάσεις για τις διαπραγματεύσεις, που θα ξεκινήσουν μεταξύ της Κομισιόν, του Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου, για την τροποποίηση της υφιστάμενης Οδηγίας Καπνού. Στόχος μας ήταν και είναι να προκρίνουμε θέσεις ψύχραιμες και ορθολογικές, χωρίς να παρασυρόμαστε από ακραίες και αποσπασματικές τοποθετήσεις. Κύριο μέλημά μας ήταν και είναι η εξασφάλιση της δημόσιας υγείας, και μάλιστα όχι στα λόγια - στην πράξη. Γι αυτό και προσπαθήσαμε να εξασφαλίσουμε τις συνθήκες ώστε και να μην προσελκυσθούν νέοι στο κάπνισμα, αλλά και να διευκολυνθούν ενήλικες καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα. Παράλληλα όμως παλεύουμε εδώ και χρόνια κόντρα σε ένα κλίμα εξόντωσης του καπνού με «ιδεολογική» χροιά, το οποίο κοιτώντας το δέντρο χάνει το δάσος. Η ακρότητα έχει οδηγήσει τόσο σε αναποτελεσματικές προτάσεις που παραβλέπουν το πρακτικό όφελος για τη δημόσια υγεία όσο και σε αφελείς εντυπώσεις ότι η απαγόρευση ορισμένων ποικιλιών καπνού ή συσκευασιών τσιγάρων θα σταματήσουν το κάπνισμα, την ίδια στιγμή που ανταγωνίστριες παραγωγοί-χώρες θα συνέχιζαν ανενόχλητες να εφοδιάζουν την ευρωπαϊκή αγορά με δικά τους καπνά. Το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας και η στάση μας έκαναν σαφές ότι η διαχωριστική γραμμή για μας είναι η εξασφάλιση ίδιων συνθηκών για τα ελληνικά καπνά με ό,τι ισχύει για τις εισαγωγές καπνών από τρίτες χώρες».

Τα βασικά σημεία της νομοθετικής πρότασης είναι τα εξής:

Προειδοποιητικά μηνύματα για την υγεία: τρία τέταρτα του πακέτου, μπροστά και πίσω 
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία τα προειδοποιητικά μηνύματα πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον το 30% της μπροστινής επιφάνειας του πακέτου και το 40% της οπίσθιας. Οι ευρωβουλευτές θέλουν να αυξήσουν το ποσοστό σε 65% . Η μάρκα θα πρέπει να αναγράφεται στο κάτω μέρος του πακέτου. Οι συσκευασίες με λιγότερο από 20 τσιγάρα θα πρέπει να απαγορευθούν. Παρόλα αυτά το ΕΚ απέρριψε την πρόταση για την κατάργηση των τσιγάρων «slim» (λεπτά). 

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα 
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα πρέπει να διέπονται από ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, αλλά δεν πρέπει να υπόκεινται στους ίδιους κανόνες με αυτούς των φαρμακευτικών προϊόντων, εκτός εάν παρουσιάζονται ως έχοντα θεραπευτικές ή προληπτικές ιδιότητες. Τα προϊόντα εκείνα τα οποία δεν έχουν τέτοιες ιδιότητες δεν θα πρέπει να περιέχουν πάνω από 30 mg/l νικοτίνης, θα πρέπει να φέρουν προειδοποιητικά μηνύματα για την υγεία και δεν θα πρέπει να πωλούνται σε άτομα κάτω των 18 ετών. Οι κατασκευαστές και οι εισαγωγείς θα πρέπει να προμηθεύουν τις αρμόδιες αρχές με μια λίστα όπου θα αναγράφονται τα συστατικά που περιέχει το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Τέλος, το προϊόν θα υπόκειται στους ίδιους διαφημιστικούς περιορισμούς με τα προϊόντα καπνού. 

Απαρίθμηση πρόσθετων, κατάργηση αρωμάτων 
Το ΕΚ αντιτίθεται στη χρήση πρόσθετων και αρωματικών ουσιών στα προϊόντα καπνού διότι κάνουν το προϊόν πιο ελκυστικό δίνοντάς του μία χαρακτηριστική γεύση. Τα αναγκαία πρόσθετα για την παραγωγή του καπνού, όπως η ζάχαρη, θα επιτραπούν όπως και άλλες ρητά καθορισμένες ουσίες σε καθορισμένες συγκεντρώσεις. Η χορήγηση άδειας για ένα πρόσθετο προϋποθέτει την κατάθεση αίτησης στην Επιτροπή από τους κατασκευαστές. 

Καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου 
Για τη μείωση του αριθμού των παράνομα διακινούμενων προϊόντων καπνού στην αγορά, τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξασφαλίζουν ότι όλες οι μονάδες συσκευασίας των προϊόντων καπνού που διατίθενται στην αγορά επισημαίνονται με αποκλειστικό αναγνωριστικό κωδικό που επιτρέπει την ανίχνευση του δρομολογίου τους από τον παραγωγό μέχρι το πρώτο κατάστημα λιανικής πώλησης, λένε οι Ευρωβουλευτές. 

Επόμενα βήματα 
Η εισηγήτρια της Οδηγίας Ευρωβουλευτής κ. Linda McAvan έλαβε εντολή να διαπραγματευτεί τη συμφωνία σε πρώτη ανάγνωση με το Συμβούλιο των Υπουργών. Όταν η νομοθεσία εγκριθεί από το Συμβούλιο, τα κράτη-μέλη θα έχουν 18 μήνες για να εντάξουν την Οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο, από τη στιγμή που η οδηγία θα τεθεί σε ισχύ, και 36 μήνες για τις διατάξεις που αφορούν τα πρόσθετα. Τα προϊόντα καπνού που δεν συμμορφώνονται με την οδηγία θα γίνουν ανεκτά στην αγορά για 24 μήνες και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα για 36 μήνες.

Σταύρος Παϊσιάδης/agrotypos

 

η δικη σου γνωμη

Όλη η επικαιρότητα στο palo.gr


 

Copyright © 2011 Agrinio cityvoice. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.