Prev Next

 

 xalvatzis1       kafekouti banner2

 

 

Ματωμένη Κυριακή για τους χριστιανούς στην Αίγυπτο
Αρθρα | Κόσμος PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την City Voice Team on Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017 09:37   

egy

Σε ματωμένη Κυριακή μετατράπηκε η Κυριακή των Βαΐων στην Αίγυπτο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε δύο εκκλησίες των κοπτών, που στοίχισαν τη ζωή 44 τουλάχιστον ανθρώπων, ενώ περίπου 150 είναι οι τραυματίες.


Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη των χτυπημάτων κι απειλεί με νέες επιθέσεις στο μέλλον.
Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε λίγο πριν από τις 10 το πρωί, εν ώρα Θείας Λειτουργίας, στην κοπτική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στην πόλη Τάντα, που βρίσκεται στο Δέλτα του Νείλου, σε απόσταση 120 χλμ. βόρεια του Καΐρου. Η δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε έξω από τον κοπτικό καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου, στην περιοχή Μανσέια, που βρίσκεται σε μικρή σχετικά απόσταση από το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Μεταξύ των νεκρών αυτής της επίθεσης είναι τρεις αστυνομικοί, στους οποίους συγκαταλέγεται και ο επικεφαλής του τοπικού αστυνομικού τμήματος της περιοχής Αταρίν.
Οι επιθέσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙΚ, έγιναν από βομβιστές-καμικάζι που φορούσαν γιλέκα με εκρηκτικά. Πρόκειται για τους Αμπου αλ Μπαράα αλ Μάσρι και Αμπου Ισαακ αμ Μάσρι. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι, κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες, ενώ ζήτησε από τον στρατό να αναπτύξει στρατεύματα προκειμένου να προστατεύσουν τις «ζωτικής σημασίας υποδομές» της χώρας, ενώ η αστυνομία φέρεται να έχει προβεί σε συλλήψεις. Πρόκειται για μία ασυνήθιστη κίνηση εκ μέρους του, ωστόσο αντιμέτωπος με επικρίσεις από τη Δύση ότι έχει καταπνίξει την αντιπολίτευση και τους ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προσπαθεί να προβληθεί σαν ασπίδα ενάντια στην τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή.

 

Ανασφάλεια
Ωστόσο, οι κόπτες χριστιανοί της χώρας -που αποτελούν το 10% του πληθυσμού της Αιγύπτου και είναι η μεγαλύτερη μειονότητα- αισθάνονται ανασφαλείς και υπό διωγμό. Τον περασμένο Δεκέμβριο βομβιστική επίθεση στον μεγαλύτερο καθεδρικό ναό της Κοπτικής Εκκλησίας, στο Κάιρο, προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 25 ανθρώπων και τον τραυματισμό 49, με πολλά από τα θύματα να είναι γυναίκες και παιδιά.

«Ηταν η πλέον αιματηρή επίθεση εναντίον της χριστιανικής μειονότητας της Αιγύπτου εδώ και χρόνια.

 
Ματωμένη Κυριακή για τους χριστιανούς στην Αίγυπτο

Και τον Φεβρουάριο μεγάλος αριθμός κοπτών χριστιανών έφυγαν από το Βόρειο Σινά μετά τις επαναλαμβανόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον τους. Για τις τωρινές επιθέσεις, το Κέντρο των μουσουλμάνων της Αιγύπτου τις κατέκρινε με δριμύτητα. Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β΄εξέφρασε τον αποτροπιασμό του, ενώ και ο Πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε την επίθεση.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε απερίφραστα την τρομοκρατία σε κάθε της έκφανση, ενώ σύμφωνα με διπλωματικές πηγές δεν υπάρχουν, από τις μέχρι τώρα πληροφορίες, Ελληνες ανάμεσα στα θύματα. 

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ,ethnos.gr

 

η δικη σου γνωμη

Όλη η επικαιρότητα στο palo.gr


 

like us on facebook

Copyright © 2011 Agrinio cityvoice. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.