Prev Next

 xalvatzis1       kafekouti banner2

Παράταξη Τραπεζιώτη: Παρέμβαση για την κατάσταση στα υποθηκοφυλακεία
Αρθρα | Γνώμη-Σχόλια PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την City Voice Team on Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2019 10:15   

enotikh pr

Τις τελευταίες ημέρες η πόλη μας ζει στον παλμό της διενεργούμενης κτηματογράφησης.

Η σύντομη προθεσμία, το μέγεθος των δηλούμενων δικαιωμάτων και η κακή οργάνωση συντέλεσαν ώστε να παρατηρηθούν φαινόμενα καθημερινής ταλαιπωρίας των συμπολιτών μας στα δύο Υποθηκοφυλακεία της πόλης μας, όπου σπεύδουν προκειμένου να τους χορηγηθούν ιδίως πιστοποιητικά μεταγραφής των τίτλων ιδιοκτησίας τους. Οι ουρές της ταλαιπωρίας που σχηματίζονται τον τελευταίο μήνα στα δύο Υποθηκοφυλακεία Αγρινίου, εκτός από τις καθημερινές εντάσεις και την αφόρητη ταλαιπωρία των απασχολούμενων υπαλλήλων, έχουν προκαλέσει ακόμα και την παρέμβαση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Υπαλλήλων Άμισθων Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων.
Άλλη μια φορά η πόλη μας δυσφημίζεται ανούσια, τη στιγμή που θα μπορούσε να εξευρεθεί λύση. Παρ’όλα αυτά, οι φορείς της πόλης μας και ιδίως ο Δήμος Αγρινίου αν και όφειλε να είναι κοντά στους πολίτες και να παρέμβει ώστε να λυθεί το φλέγον τούτο ζήτημα έχει επιδείξει παντελή αδιαφορία επί του θέματος.
Η «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία με όραμα για τον Δήμο Αγρινίου» θέλοντας να βοηθήσει τους συμπολίτες μας να αποφύγουν την ταλαιπωρία, να συμβάλλει στην εξεύρεση λύσεως και ιδίως στην προσωρινή αποσυμφόρηση των δύο Υποθηκοφυλακείων επισημαίνει τα εξής:
⦁ Κατ’αρχήν, οι πολίτες πρέπει να ελέγχουν προσεκτικά εάν στους τίτλους ιδιοκτησίας τους υπάρχει σφραγίδα Υποθηκοφύλακα σχετική με την μεταγραφή του τίτλου. Εάν έχει τεθεί τέτοια σφραγίδα, δεν απαιτείται προσκόμιση πιστοποιητικού.

⦁ Επιπλέον, κατά την κατάθεση των δηλώσεών τους οι πολίτες, εφόσον έχουν πλήρη φάκελο με άπαντα τα υπόλοιπα δικαιολογητικά, κι εφόσον μετά βεβαιότητας γνωρίζουν τον τόμο, αριθμό και ημερομηνία μεταγραφής των τίτλων ιδιοκτησίας τους (μόνο κατόπιν ορθού νομικού ελέγχου στις μερίδες τους) ΔΥΝΑΝΤΑΙ να καταθέσουν την δήλωσή τους ΧΩΡΙΣ το πιστοποιητικό μεταγραφής, το οποίο θα πρέπει όμως ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΟΥΝ ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΑ (ατελώς), κατά την άποψή μας έως την ανάρτηση των κτηματολογικών πινάκων. Η παράλειψή του πιστοποιητικού μεταγραφής δεν θεμελιώνει καθ`εαυτήν λόγο αιτήσεως διορθώσεως ή ενστάσεως κατά της εγγραφής. Επισημαίνουμε, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ότι συμβουλεύουμε όχι στην μη προσκόμιση, αλλά στην ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΗ προσκόμιση του πιστοποιητικού μεταγραφής.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 2§3 γ' του Ν.2308/1995 ορίζεται ότι «Δήλωση δικαιώματος με επικαλούμενο τίτλο κτήσεως πράξη μεταyραπτέα, εγγραπτέα ή σημειωτέα στα βιβλία του υποθηκοφυλακείου δεν κωλύει την καταχώριση του δηλούμενου δικαιώματος στους κτηματολογικούς πίνακες της ανάρτησης, εκ του λόγου ότι δεν συνοδεύεται από στοιχεία σχετικά με τη μεταγραφή, εγγραφή ή σημείωση. Η απουσία των στοιχείων αυτών από τον αναρτημένο κτηματολογικό πίνακα δεν θεμελιώνει καθ`εαυτήν λόγο αιτήσεως διορθώσεως ή ενστάσεως κατά της εγγραφής, εάν η τελευταία δεν συνοδεύεται από στοιχεία με τα οποία αποδεικνύεται η μη μεταγραφή, εγγραφή ή σημείωση. Εφόσον το δικαίωμα, για τον τίτλο του οποίου απουσιάζουν τα στοιχεία μεταγραφής, εγγραφής ή σημείωσης, περιληφθεί στον τελικό αναμορφωμένο πίνακα του άρθρου 11 του νόμου αυτού, καταχωρίζεται και στις πρώτες εγγραφές στο κτηματολογικό βιβλίο. …»
Άλλωστε, και στον επίσημο οδηγό κτηματογράφησης που έχει αναρτηθεί στο site της Κτηματολόγιο Α.Ε. επισημαίνεται ότι «Εάν δεν είναι διαθέσιμο πιστοποιητικό μεταγραφής: είτε ζητείται η χορήγησή του  από το Υποθηκοφυλακείο με αίτηση, είτε εφόσον τα στοιχεία της μεταγραφής (τόμος, αριθμός, ημερομηνία μεταγραφής κ.λπ.) είναι γνωστά, απλώς συμπληρώνονται στο σχετικό πεδίο της δήλωσης (σημ.: τα στοιχεία μπορούν να ερευνηθούν από δικηγόρο στο Υποθηκοφυλακείο) και στη συνέχεια προσκομίζεται το πιστοποιητικό για τη συμπλήρωση της δήλωσης.»

Η «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία με όραμα για τον Δήμο Αγρινίου» εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για την υφιστάμενη κατάσταση και απευθύνει κάλεσμα προς όλους τους φορείς (Κτηματολόγιο Α.Ε., Δήμο Αγρινίου, ΤΕΕ, Δικηγορικό Σύλλογο) να παρέμβουν ώστε επιλυθεί το θέμα άμεσα και να μην συνεχιστεί η απαράδεκτη και ανούσια ταλαιπωρία των συμπολιτών μας.

ΑΓΡΙΝΙΟ, 18/02/2019
ΓΙΑ ΤΗΝ
«ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ»
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤΟΥΡΑΪΤΗΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

 

η δικη σου γνωμη

Όλη η επικαιρότητα στο palo.gr


 

like us on facebook

Copyright © 2011 Agrinio cityvoice. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.