xalvatzis1       kafekouti banner2

 

 

Καιρός: Γιατί «πνίγηκε» η Μακύνεια (vid)
Αρθρα | Τοπικά PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την City Voice Team on Τρίτη, 16 Ιουλίου 2019 10:06   

mak

Τι καταγγέλλει στο ethnos.gr ο πρώην Διευθυντής Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων της Βουλής


Εικόνες που σοκάρουν και προκαλούν προβληματισμό κατέγραψε το ethnos.gr με τη βοήθεια του Νίκου Μακρυγιάννη. Γεννημένος στη Μακύνεια ο Νίκος Μακρυγιάννης για 35 χρόνια ήταν ο Διευθυντής Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων της Βουλής και επί σειρά ετών ήταν ανταποκριτής κορυφαίων Μέσων Ενημέρωσης στη Γερμανία, όπως το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων. Μετά τις τεράστιες καταστροφές που έγιναν στα σπίτια, στις υποδομές αλλά και στο παραλιακό μέτωπο της Μακύνειας, της Ρίζας, του Αντιρρίου και της Ναυπάκτου μας αποκάλυψε το σημείο απ΄όπου ξεκίνησε το μεγάλο πρόβλημα.

Καιρός: Σοκαριστικές εικόνες και οι αιτίες της συμφοράς
Οι εικόνες είναι σοκαριστικές. Οπως καταγγέλλει ο Νίκος Μακρυγιάννης οι δύο βασικοί παράγοντες που τα νερά ακολούθησαν ανεξέλεγκτη πορεία και μπήκαν μέσα στη Μακύνεια είναι:

Πρώτον τα νερά που διοχετεύονται από την Ιόνια Οδό και έπεσαν μέσα σε δύο μικρά ρέματα που δε μπορούσαν να σηκώσουν τον όγκο των υδάτων.
Δεύτερον οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο οδικό δίκτυο από τις εταιρείες που ανέβασαν 15 ανεμογεννήτριες στο βουνό κλείνοντας τα ρείθρα των δρόμων προκειμένου τα τεράστια φορτηγά να ανεβάσουν στην κορυφή των βουνών τα τεράστια πτερύγια των ανεμογεννητριών.

mak1

mak2

mak3


«Αν φαγωθεί κι άλλο η βάση θα πέσει η κολόνα»
Το πιο συγκλονιστικό είναι πως στην τελευταία γέφυρα πριν το πρώτο τούνελ της Κλοκόβας το νερό έχει απογυμνώσει τα θεμέλια από τις δύο μεγάλες κολόνες στο ρεύμα από το Αντίρριο στα Ιωάννινα.
«Δείτε την κολόνα της γέφυρας της Ιόνιας Οδού. Έχει διαβρωθεί το θεμέλιο της κολόνας. Στατικά δεν γνωρίζω πόσο αντέχει. Αλλά και να αντέχει τώρα, αν φαγωθεί κι άλλο η βάση της κολόνας θα πέσει κάτω. Δεν το βλέπετε; Πρέπει να το δουν κάποιοι όλο αυτό πόσο αντέχει αυτό το πράγμα. Δεν είναι δυνατόν.

Η κατάσταση είναι σοβαρή και πρέπει να ασχοληθεί κάποιος αρκετά για να κάνει μελέτες και να έχει γνώσεις. Εγώ δεν έχω γνώσεις να σας πω περισσότερα. Ολοι αυτοί οι βράχοι που βλέπετε ήρθαν πάνω από το βουνό», είπε ο Νίκος Μακρυγιάννης.

mak6


«Το δυστύχημα θα γίνει στην επόμενη θεομηνία»
«Αυτό που βλέπετε συνεχίζεται ένα χιλιόμετρο πάνω στο βουνό. Όταν οι εταιρείες επιχείρησαν να ανεβάσουν τις ανεμογεννήτριες πάνω στο βουνό χρειάστηκε να μεγαλώσουν τους δρόμους για να περάσουν τα φορτηγά. Έκλεισαν όλα τα ρείθρα και τις σούδες των δρόμων και το νερό δεν είχε διαφυγή. Κατέβηκε ανεξέλεγκτο το νερό. Παρέσυρε την άσφαλτο και τεράστιους βράχους πολλών τόνων που έφτασαν λίγα μέτρα από τα πρώτα σπίτια της Μακύνειας. Για αυτό πνίγηκε το χωριό. Αυτό δεν είχε ποτέ προηγούμενο στη Μακύνεια. Το δυστύχημα το μεγάλο θα γίνει στην επόμενη θεομηνία. Έχει γδαρθεί όλο το βουνό, έχουν απομείνει τα σκληρά πετρώματα και όλος αυτός ο όγκος με χώματα και λάσπες έπνιξε το χωριό.
«Οι βράχοι θα κλαδέψουν το χωριό»
Ο Νίκος Μακρυγιάννης είναι ανήσυχος για την έλευση της νέας κακοκαιρίας: «Ανησυχώ πολύ. Λένε πως έρχεται κακοκαιρία πιο δυνατή. Αν υπάρξει άλλο ένα κύμα κακοκαιρίας όλα αυτά που βλέπετε και είναι στον "αέρα" θα "κλαδέψουν" όλο το χωριό κάτω. Δεν υπάρχει τίποτα να συγκρατήσει όλα αυτά».
«Δεν είχαμε ποτέ πλημμύρες»
«Παλιά δεν είχαμε πλημμύρες στη Μακύνεια αλλά δεν είχαμε ζήσει και τέτοιο καιρικό φαινόμενο. Είναι φανερό πως τα νερά από την Ιονία Οδό μαζεύονται σε ένα μεγάλο χωνί και διοχετεύονται κάτω χωρίς στο χωριό να υπάρχουν υποδομές», κατέληξε ο άλλοτε Διευθυντής Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων της Βουλής.

Καιρός: Δείτε το βίντεο με τα όσα κατήγγειλε ο Νίκος Μακρυγιάννης αλλά και με πλάνα από το σημείο που ξεκίνησαν οι πλημμύρες:

 

 

 

η δικη σου γνωμη

Όλη η επικαιρότητα στο palo.gr


 

Copyright © 2011 Agrinio cityvoice. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.