xalvatzis1       kafekouti banner2

ΑΓΡΙΝΙΟ:«Το τέλος των μνημονίων: Αριστερά-Προοδευτική Διακυβέρνηση»
Αρθρα | Πολιτική PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την City Voice Team on Τρίτη, 10 Ιουλίου 2018 09:14   

88

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Το τέλος των μνημονίων: Αριστερά-Προοδευτική Διακυβέρνηση», που οργάνωσε η Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Αγρίνιο.

Ομιλητές ήταν ο αναπληρωτής  Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ.Φώτης Κουβέλης , ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ.Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ κ.Γιάννης Μυλόπουλος

Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς ο κ. Παύλος Θεοδωρίδης.

«Η νέα σχέση της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δείχνει να ανακαθορίζεται μετά την έξοδο από τα μνημόνια, διαμορφώνει νέες δυνατότητες για συγκεκριμένες διεκδικήσεις», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης, προσθέτοντας ότι «τις διεκδικήσεις αυτές ενισχύουν, άλλωστε, τα θετικά βήματα της ελληνικής οικονομίας».

Μιλώντας σε πολιτική εκδήλωση στο Αγρίνιο με θέμα «Το τέλος των Μνημονίων: Αριστερά - Προοδευτική Διακυβέρνηση», ο κ. Κουβέλης σημείωσε ακόμη πως «η αισιοδοξία της εκτίμησης μας αναφέρεται στην παραδοχή, που είναι ταυτόχρονα και αναγκαία προϋπόθεση, ότι η υπεράσπιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, δεν μπορεί να είναι ένα τεχνοκρατικό αφήγημα που θέτει εκτός τη μισή ευρωπαϊκή κοινωνία».

89

«Η ανάπτυξη οφείλει να έχει προοδευτικό πρόσημο και απαραίτητη προϋπόθεση προς την κατεύθυνση αυτή, αποτελεί το παραγωγικό μοντέλο που θα ακολουθηθεί αλλά και η δίκαιη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη «η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, είναι μπροστά σε μια πρόκληση: προϋπόθεση για να έχει μέλλον είναι να αναθεωρήσει την πολιτική της σύμπλευσης με το νεοφιλελευθερισμό, να απεγκλωβιστεί από το φαύλο κύκλο της αυτοαναίρεσης και να ανακαθορίσει την ταυτότητα της, συνομιλώντας με τις κοινωνίες».

Ταυτόχρονα, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας «πρέπει να τοποθετηθεί, στην υπαρκτή αντίθεση και στη διαχωριστική γραμμή μεταξύ της προοδευτικής και συντηρητικής πολιτικής, από την πλευρά της προόδου και οφείλει να θέσει και πάλι το αίτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης και να αντιπαλέψει το συνεχώς διευρυνόμενο έλλειμμα αλληλεγγύης μέσα στις κοινωνίες, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να καλλιεργήσει και να υπηρετήσει τις ανθρωπιστικές αξίες».

91

Αναφερόμενος στις πολιτικές της λιτότητας στην Ευρώπη, ο κ. Κουβέλης σημείωσε πως «η διεύρυνση των ταξικών και κοινωνικών ανισοτήτων, η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, η υπονόμευση των κρατικών δομών πρόνοιας, έφεραν στο προσκήνιο της πολιτικής την ακροδεξιά, τις φασιστικές και ναζιστικές οργανώσεις και κινήσεις».

«Δυστυχώς, η μετατόπιση του κεντρικού πολιτικού άξονα σε συντηρητικότερες κατευθύνσεις, εάν δεν είναι συνειδητή επιλογή για τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις, τις οδηγεί να υιοθετούν την πολιτική ρητορική και την πρακτική, των πιο σκοτεινών και αντιδραστικών κύκλων στην Ευρώπη», υπογράμμισε.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουβέλης «στη νέα ελπιδοφόρα περίοδο που ανοίγεται, χρειάζεται ένας προοδευτικός κοινωνικός και πολιτικός πόλος. Ένας προοδευτικός πόλος που θα στηρίζει τη μεγάλη προσπάθεια για τη δημοκρατία, τη δίκαιη ανάπτυξη, το μετασχηματισμό της κοινωνίας και του κράτους, τις δημοκρατικές θεσμικές τομές και θα συμπαρατάσσεται στην απόκρουση των σχεδίων της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και των εκφραστών της».

Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο καθηγητης της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ κ.Γιάννης Μυλόπουλος.

"Αν στην Ευρώπη η Κεντροδεξιά τα βρίσκει με την Ακροδεξιά (με τον Κούρτς στην Αυστρία, τον Όρμπαν στην Ουγγαρία, τον Σαλβίνι στην Ιταλία και εσχάτως τον Ζεεχόφερ στη Γερμανία), στην Ελλάδα η αξιωματική αντιπολίτευση τα έχει ενσωματώσει, κάτι σαν «δύο σε ένα», καθώς η πολιτική πρόταση της ΝΔ είναι ένα υβρίδιο ακροδεξιού νεοφιλελευθερισμού.

Όπου ο εθνικισμός, η μισαλλοδοξία, ο αυταρχισμός και η ολιγαρχική διακυβέρνηση συνδυάζονται με τον νεοφιλελευθερισμό της φτώχειας για τους πολλούς και του πλούτου για τους λίγους και τους προνομιούχους.

Η προοδευτική απάντηση δεν μπορεί παρά να βρίσκεται στον αντίποδα ενός ακροδεξιού νεοφιλελευθερισμού, δηλαδή σε ένανέο μοντέλο δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης"ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Μυλόπουλος τονίζοντας ότι: "Σε μια εποχή που δεν απειλούνται τα σύνορα της χώρας μας, όπου τα σύνορα έχουν παγιωθεί και που το κέντρο βάρους πέφτει στην οικονομία και την καταπολέμηση της φτώχειας και την ενίσχυση των κοινωνικά αδύναμων, ο νέος πατριωτισμός είναι αυτός που συνδέεται με τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη".

Τελευταίος πήρε το λόγος ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ.Παναγιώτης Κουρουμπλής,ο οποίος αντλώντας παραδείγματα από το παρελθόν κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για τον απλό λαό."Σε περιόδους προοδευτικών κυβερνήσεων η Ελλάδα δεν είχε ποτέ απώλειες, αντίθετα όταν κυβερνούσαν οι ψευδοπατριώτες είχαμε καταστροφές", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Κουρουμπλής.

Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις του κοινού.

 

η δικη σου γνωμη

Όλη η επικαιρότητα στο palo.gr


 

Copyright © 2011 Agrinio cityvoice. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.